Mleko konopne jako zdrowa alternatywa mleka krowiego.
Zdarza się, że z jakiegoś powodu nie możemy spożywać mleka krowiego, jesteśmy uczuleni na laktozę, bądź jesteśmy weganami i z tego powodu go unikamy, a mamy już dość np. mleka sojowego. Wtedy warto sięgnąć po zdrowie z konopi. Bowiem z tej rośliny z powodzeniem możemy wycisnąć ostatnie soki :) Dziś będzie o właściwościach mleka konopnego i przepis jak je zrobić samemu w domu.
Właściwości mleka konopnego.
Jako zdecydowane plusy mleka konopnego możemy przytoczyć jego niską energetyczność, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Ponadto mleko konopne cechuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz wapnia (ok. 100 mg w jednej szklance).
W mleku konopnym odnajdziemy również mnóstwo innych mikroelementów i witamin, nie zawiera laktozy i białek alergizujących, takich jakie możemy znaleźć w mleku krowim, kozim, czy sojowym. Na podkreślenie zasługuje fakt, że jest pochodzenia roślinnego, a to oznacza, że mleko to w swym składzie posiada niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz nie zawiera cholesterolu. To dobra informacja dla osób dbających o swoje serce.
Konopie to bardzo dobre źródło białka, składem aminokwasów porównywalnego do białka zwierzęcego, dlatego też śmiało mogą po nie sięgać osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Białko pozyskane z konopi jest lepiej przyswajalne dla człowieka niż sojowe, jednocześnie konopie siewne pozbawione są związków wzdymających i fitoestrogenów.
Wartości odżywcze to nie wszystko, mleko konopne ma przyjemny orzechowo-słonecznikowy smak i zapach oraz kremową barwę. Perfekcyjnie sprawdzi się jako zamiennik mleka do kawy czy do płatków zbożowych, koktajli, sosów czy zup, a także jako po prostu orzeźwiający napój.
Mleko konopne doskonale nada się do stosowanie w diecie dzieci! Zawiera bowiem dużo cennego kwasu GLA, który naturalnie występuje przede wszystkim w mleku matki :)
Oprócz tego mleko konopne to źródło błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi a także normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
To również bogate źródło witamin z grupy B i witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu oraz magnezu.
Sądzimy, że dalej nie musimy przekonywać, zatem do dzieła!!!
PRZEPIS NA MLEKO KONOPNE.
Składniki:
- szklanka łuskanych bądź niełuskanych nasion konopi,
- 4 szklanki wody filtrowanej.
Przygotowanie:
Ziarna konopi zalewamy wodą i dokładnie blendujemy do uzyskania mlecznej konsystencji, ok. 2-3 minuty. Możemy również użyć niełuskanych nasion, wtedy przed zblendowaniem należy je namoczyć przez kilka godzin (najlepiej pozostawić je na noc), a po zmiksowaniu odcedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z nasion niełuskanych ma intensywniejszy smak orzechowo-słonecznikowy, te z łuskanych jest delikatniejsze i trochę słodsze.
W lodówce możemy przechowywać je maksymalnie 3 dni!
Zespół sklepu konopnego
tel. 791 027 626
klient
Spróbowałam zrobić takie mleko z łuskanych nasion! Czad! Świetna baza do zdrowej wege owsianki!!!!